otter residence

Located on Beaver Lake in Waterford, Michigan, this project was a renovation and expansion of a single story home. The homeowner wanted to add a second level, a pull-through garage to the lake and a great room. The lakefront property has a traditional mediterranean style, with the use of modern building technologies and finishes. A timber frame was designed to open up the living room and dining room with tall ceilings while leaving the beams exposed.

A row of french doors and arched transom windows allow natural light into the front space. The floorplan is very open views throughout the house. A traditional courtyard filled with plan life is placed at the front end of the house. The construction uses SIP panels and environmentally friendly composite roof tiles to hold up against the brutal Michigan winters.

living room
site
floorplan
living room